Skip to content
Home » Blog » Contra-indicaties voor Ademwerk

Contra-indicaties voor Ademwerk

 • by
Wanneer Moet je Voorzichtig Zijn?

Ademwerk is een krachtige en transformerende praktijk die steeds meer erkenning krijgt voor zijn vermogen om te helpen bij stressvermindering, emotionele genezing en het bevorderen van een dieper zelfbewustzijn. Het kan mensen helpen om contact te maken met hun lichaam, blokkades te verwijderen en innerlijke vrede te vinden. Echter, net als elke therapeutische praktijk, is ademwerk niet voor iedereen geschikt en zijn er bepaalde situaties waarin extra zorg of zelfs volledige onthouding vereist is.

Wat zijn Contra-indicaties?

Contra-indicaties zijn voorwaarden of factoren die wijzen op het risico van een negatieve reactie op een bepaalde behandeling. Bij ademwerk verwijzen contra-indicaties naar specifieke fysieke, mentale of emotionele omstandigheden die diep ademwerk minder veilig of zelfs schadelijk kunnen maken.

1. Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ondergaat het vrouwelijk lichaam aanzienlijke veranderingen. Diep ademwerk kan de druk in de buik verhogen, wat ongewenst is tijdens elk stadium van de zwangerschap.

Wees voorzichtig met ademwerk bij zwangerschap
2. Ernstige PTSS of Trauma

Mensen met ernstige PTSS of trauma kunnen heftige emotionele reacties ervaren tijdens diepe ademhalingssessies. Hoewel ademwerk kan helpen bij het verwerken van trauma, moet het onder begeleiding van een gespecialiseerde therapeut plaatsvinden.

3. Actief gebruik van Recreatieve Drugs

Het gebruik van recreatieve drugs kan de perceptie en emotionele staat wijzigen, waardoor de ervaring van ademwerk onvoorspelbaar en potentieel onveilig wordt.

4. Medicatiegebruik

Bepaalde medicijnen, zoals die voor angst, depressie, ADD en OCD, kunnen de manier waarop iemand reageert op ademwerk beïnvloeden. Overleg met een arts is noodzakelijk.

Medicatie en ademwerk
5. Netvliesloslating en Glaucoom

Verhoogde druk door intensieve ademhaling kan schadelijk zijn voor personen met deze aandoeningen.

6. Nieraandoeningen en Hoge Bloeddruk

Diep ademwerk kan de bloeddruk veranderen, wat risicovol kan zijn voor mensen met deze condities.

7. Chronische Hyperventilatie en Hart- en Vaatziekten

Deze condities kunnen verergeren door de stress die ademwerk op het lichaam kan leggen.

8. Diabetes

Veranderingen in ademhalingspatronen kunnen de bloedsuikerspiegel beïnvloeden, dus voorzichtigheid is geboden.

Diabetes en ademwerk
9. Ernstige Astma en Epilepsie

Mensen met deze aandoeningen kunnen ernstige complicaties ervaren tijdens ademhalingssessies.

10. Psychiatrische Aandoeningen en Recente Chirurgie

Personen met een geschiedenis van ernstige psychische aandoeningen of recente fysieke trauma’s moeten voorzichtig zijn met ademwerk.


Bovenstaande lijst is niet volledig, hieronder vindt je een lijst met meer contra-indicaties. Klik op pijltje om open te klappen.
 • Zwangerschap (in elk stadium)
 • Ernstige PTSS of trauma
 • Actief gebruik van recreatieve drugs
 • Gebruik van medicijnen die de hersenstructuur veranderen, zoals anti-angst medicatie, antidepressiva, ADD- en OCD-medicijnen, enz.
 • Netvliesloslating
 • Glaucoom
 • Nieraandoeningen
 • Hoge bloeddruk
 • Chronische hyperventilatie
 • Hart- en vaatziekten, waaronder angina, eerdere hartaanval of beroerte
 • Diagnose van een aneurysma van welke aard dan ook
 • Ongecontroleerde schildklieraandoeningen
 • Diabetes (elk type)
 • Ernstige astma – voor lichte tot matige astma kunnen we dit bespreken, maar belangrijk is om je inhalator mee te brengen naar de sessie
 • Epilepsie
 • Voorgeschiedenis van epileptische aanvallen
 • Eerdere diagnose van bipolaire stoornis, schizofrenie of een andere psychiatrische aandoening
 • Ernstige psychosomatische aandoeningen
 • Recente chirurgie, hechtingen of verwondingen
 • Ziekenhuisopname voor een psychiatrische aandoening of emotionele crisis in de afgelopen 10 jaar

Wat kun je Ervaren Tijdens Ademwerk?

Ademwerk kan een scala aan ervaringen oproepen, van diepe ontspanning tot intense emotionele doorbraken. Fysieke reacties kunnen licht zijn, zoals tintelingen of een gevoel van warmte, tot meer intens, zoals kramp of een tijdelijk gebrek aan coördinatie, bekend als “tetanie”. Emotioneel kun je vreugde, verdriet, angst of woede ervaren, soms heel plotseling of intens.

Het is normaal om een scala aan sensaties te ervaren, maar het is belangrijk om te luisteren naar je lichaam en te stoppen of aan te passen als iets oncomfortabel voelt. Een gekwalificeerde ademcoach kan je helpen navigeren door deze ervaringen in een veilige en ondersteunende omgeving.

Je eigen verantwoordelijkheid en belang van begeleiding bij intensief ademwerk

Het Belang van Begeleiding en Eigen Verantwoordelijkheid

Hoewel ademwerk veel voordelen kan bieden, is het cruciaal om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen welzijn, vooral als je binnen een van de contra-indicatiecategorieën valt. Raadpleeg altijd een arts of een gekwalificeerde ademwerk professional voordat je aan een sessie begint. Zij kunnen gepaste begeleiding bieden en helpen beoordelen of ademwerk geschikt is voor jou, gezien je specifieke gezondheidstoestand en achtergrond.

Ademwerk kan een krachtig hulpmiddel zijn voor persoonlijke groei en genezing, maar net als elke therapeutische praktijk, moet het met zorg en bewustzijn benaderd worden. Door te luisteren naar je lichaam en samen te werken met professionals, kun je de vele voordelen van ademwerk veilig verkennen.

Translate »
Open chat
Hallo 👋
Waarmee kan ik je van dienst zijn?