Skip to content
Home » Blog » De K V D M Methode

De K V D M Methode

 • by
Bestaat die echt dan, ja de K V D M methode bestaat echt

Voordat je denkt dit is echt een methode van Kasper van der Meulen, nee die bestaat niet of wel? In ieder geval is dit een zelfverzonnen methode… Dit om aan te tonen dat je met ademhaling creatief kunt zijn en op maat kunt maken voor jezelf. Wat houdt de K V D M methode dan wel in? Dat ga ik in dit artikel beschrijven in de hoop dat je misschien je eigen methode ontwikkelt die goed bij jou past. Of je laat een goede ademcoach een ‘methode” voor je ontwikkelen.

De K V D M methode wat is het dan wel (disclaimer)

Zoals eerder gezegd lekker zelf verzonnen beetje creatief geweest met als doel, ja eerlijk bezoekers naar de site halen en je op een goed idee brengen. Ik heb de opleiding bij Kasper gevolgd en die zei: “je kunt je eigen methode ontwikkelen en daar je eigen naam aan hangen” Dat heeft me op dit idee gebracht. Ik heb er alleen niet mijn eigen naam aan gehangen 😉 Dan nu de uitwerking daarvan.

De K van Kalmte

K: Kalmte (als in het bewaren van rust tijdens de ademhaling)

Ademhalingsoefening voor Kalmte:
 1. Vind een rustige plek: Kies een rustige, comfortabele plek waar je ongestoord kunt zitten of liggen. Zorg dat je niet wordt afgeleid.
 2. Ontspan je lichaam: Sluit je ogen en probeer alle spierspanningen los te laten. Ontspan je gezicht, schouders, armen, en benen. Zorg ervoor dat je comfortabel zit of ligt, met een rechte maar ontspannen rug.
 3. Focus op je ademhaling: Richt je aandacht op je ademhaling. Merk op hoe de lucht door je neus naar binnen stroomt en weer naar buiten. Voel hoe je buik op en neer gaat met elke ademhaling.
 4. Adem langzaam en diep in: Adem langzaam in door je neus, tel hierbij tot vier. Laat je buik uitzetten en vul je longen volledig met lucht.
 5. Houd je adem kort vast: Na het diep inademen, houd je adem twee tot drie seconden vast. Dit helpt je om een moment van stilte en rust te creëren.
 6. Adem langzaam uit: Adem langzaam en volledig uit door je mond, tel hierbij tot zes. Stel je voor hoe stress en spanning het lichaam verlaten met elke uitademing.
 7. Herhaal de cyclus: Blijf deze cyclus van inademen, even vasthouden, en uitademen herhalen voor vijf tot tien minuten. Probeer met elke uitademing meer te ontspannen.
 8. Terug naar het nu: Wanneer je klaar bent, open je langzaam je ogen en neem je de tijd om terug te komen in het huidige moment. Beweeg rustig je vingers en tenen, en rekt je uit als dat goed voelt.
De V van Volledig

V: Volledig (volledig in- en uitademen)

Volledige Ademhalingsoefening:
 1. Zoek een rustige plek: Zoek een stille ruimte waar je comfortabel kunt zitten of liggen zonder onderbrekingen. Zorg dat je ongestoord kunt zijn tijdens de oefening.
 2. Neem een comfortabele houding aan: Ga comfortabel zitten met een rechte rug of ga liggen op een vlakke ondergrond. Sluit je ogen om je te helpen concentreren.
 3. Ontspan je lichaam: Ontspan je schouders, gezicht, handen en benen. Laat alle spanning los en focus op het gevoel van ontspanning door je hele lichaam.
 4. Begin met natuurlijk ademen: Begin door op een natuurlijke manier te ademen, en let op het natuurlijke ritme van je adem zonder te proberen het te veranderen.
 5. Focus op volledig ademen: Plaats één hand op je buik en de andere op je borst. Adem langzaam in door je neus, en probeer eerst je buik te vullen met lucht, zodat je hand omhoog gaat. Laat dan de adem doorstijgen naar je ribbenkast, zodat ook je borst zich uitzet en ten slotte vul je de bovenste deel van je longen, zodat je het hoogste gedeelte van je borst en de ruimte bij je sleutelbeenderen voelt uitzetten.
 6. Houd even vast: Houd je adem een paar seconden vast wanneer je longen volledig zijn gevuld.
 7. Adem langzaam uit: Adem langzaam en volledig uit door je mond of neus, en let erop dat je eerst de lucht uit je borst, dan uit je ribbenkast en tenslotte uit je buik duwt. Voel de hand op je buik dalen als een geleide voor het uitademen.
 8. Herhaal de cyclus: Herhaal deze cyclus van diep inademen, even vasthouden, en langzaam uitademen voor meerdere minuten. Richt je aandacht volledig op de beweging van je adem.
 9. Keer terug naar normaal ademhalen: Na het voltooien van de oefening, laat je ademhaling terugkeren naar zijn natuurlijke ritme en merk op hoe je lichaam voelt. Blijf nog een moment in stilte zitten of liggen.
 10. Afsluiting: Wanneer je klaar bent, open je je ogen en neem je de tijd om weer bij te komen. Rek jezelf uit als je daar behoefte aan hebt en kom langzaam overeind.

Deze volledige ademhalingsoefening helpt om je longen maximaal te gebruiken en verbetert de zuurstoftoevoer naar je lichaam, wat bijdraagt aan een groter gevoel van kalmte en ontspanning.

De D van Diepte

D: Diepte (de diepte van de ademhaling vergroten)

Ademhalingsoefening voor Diepte:
 1. Zoek een rustige plek: Vind een comfortabele en stille plaats waar je ongestoord kunt zitten of liggen. Zorg ervoor dat je een houding aanneemt waarin je rug recht is maar niet gespannen.
 2. Ontspan je lichaam: Sluit je ogen en neem een moment om bewust spanning in je lichaam los te laten. Ontspan elk deel van je lichaam, beginnend bij je hoofd en eindigend bij je tenen.
 3. Focus op je ademhaling: Leg één hand op je buik en de andere op je borst. Voel het natuurlijke ritme van je adem zonder het onmiddellijk te veranderen.
 4. Adem langzaam en diep in: Adem langzaam en diep in door je neus, stel je voor dat je een ballon in je buik opblaast. De hand op je buik moet omhoogkomen, terwijl de hand op je borst relatief stil blijft.
 5. Maximaliseer de inademing: Probeer je inademing geleidelijk te verlengen, zodat je je longen maximaal vult met lucht. Let op hoe je buik, ribben en zelfs je bovenrug uitzetten met elke inademing.
 6. Houd je adem even vast: Na het diep inademen, houd je adem één tot twee seconden vast. Dit helpt bij het vergroten van de opname van zuurstof.
 7. Adem langzaam en volledig uit: Adem langzaam uit door je mond alsof je door een rietje blaast. Voel hoe de hand op je buik naar beneden gaat terwijl je alle lucht uit je longen duwt.
 8. Herhaal de cyclus: Herhaal deze diepe ademhalingscyclus voor vijf tot tien minuten. Concentreer je op het langzaam en volledig ademen, zowel bij de inademing als bij de uitademing.
 9. Keer terug naar je normale ademhaling: Na afloop van de oefening, laat je ademhaling terugkeren naar zijn natuurlijke ritme en neem je enkele momenten om de veranderingen in je lichaam en geest te observeren.

Deze diepe ademhalingsoefening kan helpen bij het verbeteren van de longfunctie, het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning. Het is een goede manier om bewustwording van je ademhaling te verhogen en de capaciteit van je longen te vergroten.

De M van Meditatie of Mindfulness

M: Meditatie (waarbij ademhaling een centrale rol speelt)

Ademhalingsmeditatie voor Mindfulness:
 1. Voorbereiding: Zoek een rustige en comfortabele plek waar je voor een tijdje ongestoord kunt zitten. Je kunt op een stoel zitten met je voeten plat op de grond of op een kussen op de vloer met gekruiste benen.
 2. Houding: Zorg ervoor dat je rug recht is, maar niet gespannen; je hoofd lichtjes naar voren gekanteld; je handen rustend op je knieën of in je schoot.
 3. Ogen sluiten: Sluit zachtjes je ogen of laat ze halfopen met een zachte focus op een punt voor je.
 4. Breng aandacht naar je ademhaling: Begin je ademhaling te observeren zonder te proberen deze te veranderen. Merk op waar je de ademhaling het meest voelt: in je neus, keel, borst of buik.
 5. Adem bewust: Begin langzaam en diep in te ademen door je neus, laat je buik volledig uitzetten; houd even vast, en adem langzaam en volledig uit door je mond of neus. Concentreer je volledig op dit proces.
 6. Terugkeren bij afleiding: Je geest zal afdwalen; dit is normaal. Wanneer je merkt dat je gedachten afdwalen, erken dit dan zachtjes en keer je aandacht terug naar je ademhaling zonder jezelf te oordelen.
 7. Doorgaan met de oefening: Blijf deze cyclus van bewuste ademhaling voor 10 tot 20 minuten herhalen. Volg de in- en uitademingen met volledige aandacht.
 8. Afsluiten van de meditatie: Laat na verloop van tijd je bewuste ademhaling los en laat je ademhaling terugkeren naar zijn natuurlijke ritme. Neem een paar minuten de tijd om je bewust te worden van je lichaam en de ruimte om je heen. Beweeg je vingers en tenen, rek je uit, en open langzaam je ogen.

Deze meditatieoefening helpt om het bewustzijn en de concentratie te verhogen door middel van gefocuste ademhaling. Het bevordert een staat van kalmte en aanwezigheid in het huidige moment.

Conclusie:

Je ziet met een beetje creativiteit kun je je eigen methode ontwikkelen. Voor ademcoaches is het volgens mij de uitdaging om voor hun klanten een zo goed mogelijk afgestemde methode te maken, die goed bij hun klant past. Dus niet een one size fits all. Ik probeer dat in ieder geval wel altijd te doen. En nu maar hopen dat Kasper de humor van dit artikel een beetje inziet (Ik denk het wel)…

Bob Nieuwenhuis en Kasper van der Meulen uitreiking certificaat masterful breathcoach level 3
Translate »
Open chat
Hallo 👋
Waarmee kan ik je van dienst zijn?