Skip to content
Home » Blog » De Verkwikkende Kracht van IJsbaden

De Verkwikkende Kracht van IJsbaden

 • by

Een Familie Ervaring met de Lumi Recovery Pod Max

Nog niet zo heel lang hebben we de beschikking over ons eigen ijsbad en nu al is het onderdeel geworden van een dagelijkse ritueel. Ritueel zul je zeggen? Ja een vader, zoon ritueel een uitdaging om elkaar mentaal sterker te maken. Ik zelf heb al wat langer ervaring met ijsbaden, Tim had dat nog niet, hij was pas twee keer eerder in aanraking geweest met een ijsbad. Ik heb het ijsbad aangeschaft, bedrijfsmatig en om persoonlijke redenen. Het mentale aspect van ijsbaden spreekt me erg aan.

De Keuze voor Lumi Recovery Pod Max

Waarom specifiek dit “bad”? Simpelweg een keuze tussen kwaliteit en prijsklasse. Daarnaast ken ik nogal wat ademcoaches die zelf ook aan ijsbadsessies doen en heb wat rondgevraagd welke zij me aanraden. Daarnaast zijn de eigenschappen van dit bad ook erg goed:

Recovery Pod Max IJsbad – Lumi
 • Afmetingen: 80 x 80 x 75 cm
 • Capaciteit: 320 liter
 • Gewicht: 3,5 kg (leeg), 320 kg (gevuld)
 • Geschikt voor personen tot 2 meter lengte (erg handig als je zoals ik 1,92m bent)
 • 3 thermisch geïsoleerde TPE-lagen (blijft de temperatuur stabiel)
 • Versterkt met ripstop polyester
 • UV-bestendige huidvriendelijke PVC binnenbekleding
 • Inclusief Thermo deksel voor temperatuurstabiliteit

Er zit ook nog een Dry Bag bij, waardoor het mogelijk is voor mij om hem mee te nemen op locatie.

Wat Zijn IJsbaden?

Een ijsbad is een onderdompeling in ijswater en wordt gebruikt als koude therapeutische maatregel om de spieren van sporters te herstellen na topsportprestaties.

Men kan de spierdelen of ledematen 5 tot maximaal 20 minuten onderdompelen in water van 12 tot 15 graden Celsius. Dit leidt tot een verhoogde bloedtoevoer naar de spieren en daardoor tot een verhoogde afvoer van metabolische afvalstoffen. Dit moet de hersteltijd van de spieren verkorten en spierpijn voorkomen of verminderen. (Bron: Wikipedia)

Persoonlijke Ervaringen

Ja, daar sta je dan en weer voel je weerstand, althans ik voel weerstand En toch wil ik het doen al is het alleen maar vanwege de voordelen die ik zelf ervaar. Dus vaak gaat het in een spelletje één van ons geeft het teken dat het tijd is of je krijgt een handdoek naar je toe geslingerd en je wordt over 5 minuten buiten verwacht in zwembroek.

Dan staan we in de tuin en dan kan 08:00u in de ochtend zijn net uit bed of 22:00u in de avond net voor het slapen gaan, daar is niet echt pijl op te trekken. We bereiden ons kort voor door even een momentje voor onszelf te nemen. In stilte en na wat diepe ademhalingen gaan we één voor één in het bad voor de duur van gemiddeld 5 minuten. De 5 minuten is een gemiddelde omdat het voor ons geen wedstrijd is. Het gaat er vooral om dat je je adem onder controle kunt krijgen. De kans krijgen je te ontspannen en wat vooral belangrijk is, dat je ook weet wat genoeg is! Dus maak er vooral geen prestatie van.

Wat ons allebei opvalt is dat het steeds makkelijker wordt om je adem snel onder controle te krijgen en je makkelijker te ontspannen. Doordat je je adem beter leert beheersen krijg je ook de tijd voor andere aspecten, zoals het onderzoeken bij jezelf waarom je zo graag uit het ijsbad wilt “vluchten”. Het lijkt het ook te helpen bij het mentale aspect, beter kunnen omgaan met dingen in het dagelijks leven die niet altijd meezitten.

De Wetenschap Achter IJsbaden

Hoe blootstelling aan koud water het lichaam beïnvloedt en de rol van ijsbaden in het verbeteren van de circulatie, het verminderen van ontstekingen, en het stimuleren van het immuunsysteem.

Versterking van het immuunsysteem en vermindering van ontsteking

Studies tonen aan dat koude blootstelling, zoals ervaren met ijsbaden, kan resulteren in een toename van bepaalde witte bloedcellen en anti-ontstekingsmoleculen, een proces bekend als ‘thermische adaptatie’.

Dit mechanisme stimuleert het lichaam om ontstekingsremmende stoffen en immuunbevorderende moleculen vrij te maken, wat kan helpen bij het versterken van de afweer tegen ziektes en het optimaliseren van de immuunrespons.

Door regelmatig koude omstandigheden te ervaren, kan ons lichaam zich beter wapenen tegen toekomstige blootstelling aan kou en kan het helpen bij het terugdringen van lichamelijke ontstekingen.

Positieve invloed op humeur en verlaging van stressniveaus

Het onderdompelen in ijswater heeft tevens een positieve uitwerking op de mentale gezondheid. Koude triggers activeren het sympathische zenuwstelsel, wat leidt tot de vrijgave van stemming-verhogende neurotransmitters zoals norepinefrine en dopamine.

Deze stoffen spelen een cruciale rol in het bevorderen van een goed humeur en het verlagen van stress. Daarnaast kan het een toename in alertheid en concentratie veroorzaken, samen met het verbeteren van het welzijn door de productie van endorfines, natuurlijke pijnstillers die ook gevoelens van geluk bevorderen.

Stimulatie van vetverbranding en metabolisme

IJsbaden kunnen ook een interessant effect hebben op het metabolisme en de vetverbranding. De koude stimuleert het lichaam om zichzelf te verwarmen door meer calorieën te verbranden, wat kan resulteren in een verhoogd metabolisme en vetverbranding, voornamelijk in het bruine vetweefsel. Dit type vet speelt een rol in het omzetten van energie uit vet in warmte, wat kan bijdragen aan gewichtsbeheersing.

Hoewel ijsbaden alleen geen oplossing bieden voor gewichtsverlies, kunnen ze een waardevolle aanvulling zijn op een gezonde levensstijl, inclusief een evenwichtig dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

Bevordering van de bloedsomloop en spierherstel

De reactie van het lichaam op koude omvat het samentrekken en vervolgens uitzetten van bloedvaten, een proces dat de bloedstroom kan verbeteren en bijdraagt aan het afvoeren van afvalstoffen uit de spieren. Dit bevordert de spierregeneratie en versnelt het herstel na intensieve lichamelijke inspanning. Veel sporters gebruiken ijsbaden als herstelmethode na zware trainingen.

Conclusie:


Koudetraining biedt veel gezondheidsvoordelen. Hoewel het misschien niet de meest gangbare methode lijkt, wijzen wetenschappelijke studies uit dat ijsbaden substantiële voordelen kunnen bieden voor zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid.

Van het stimuleren van het immuunsysteem en het verbeteren van de gemoedstoestand tot het versnellen van vetverlies en spierherstel, ijsbaden bieden een unieke methode om het welzijn te bevorderen.

Wat zijn de voordelen voor Jouw Gezondheid?

 • Versterkt het immuunsysteem;
 • Verbeterde bloedcirculatie;
 • Diepere slaap;
 • Verhoogde energieniveaus;
 • Verminderde ontstekingen;
 • Geoptimaliseerde stofwisseling;
 • Verbeterde gemoedstoestand;
 • Ondersteuning van het herstelproces.

Veiligheidsmaatregelen

Voor mij geldt als belangrijkste regel, ga nooit alleen en er zijn tal van redenen om het af te raden als je gezondheidsconditie het niet toe laat. Mocht je twijfelen raadpleeg altijd eerst je medisch professional. Ga je voor het eerst een ijsbadsessie doen, laat je dan begeleiden door iemand met ervaring en verstand van ijsbaden. Niets is fijner dan een eerste ervaring in een veilige omgeving met professionals. Wat erg leuk kan zijn is om je eerste ervaring op te doen in groepsverband, lees en kijk hier

Persoonlijke Reflecties en Toekomstplannen

Het gezamenlijk nemen van ijsbaden samen met mijn zoon heeft onze band nog meer doen versterken en we zijn zeker van plan om hier mee door te gaan en ook te zien hoe we de uitdaging nog kunnen vergroten. Mijn persoonlijke doel is vooral mentaal sterker te worden en hierdoor makkelijker in het leven te staan. Door mentaal sterker te zijn, kom ik ook veel rustiger over op andere mensen wat me weer helpt in mijn werk als ademcoach.

Conclusie

 • Leuk om samen te doen, dus ga dit ook doen met je zoon, dochter, vrouw, buurman of vriend(in)
 • Veel gezondheidsvoordelen
 • Uitdaging en vooral een mooi ritueel

Translate »
Open chat
Hallo 👋
Waarmee kan ik je van dienst zijn?