Skip to content
Home » Blog » De voordelen van neusademhaling

De voordelen van neusademhaling

  • by

Is het echt zoveel beter?

Wat is er dan zo goed aan ademhalen via de neus? Omdat je neusgaten kleiner zijn dan je mond is er ongeveer 50% meer weerstand in de luchtstroom dan bij ademhalen door de mond. Dit zorgt voor een toename van 20% zuurstofopname in het bloed. De lucht wordt gefilterd en bevochtigd voordat het de longen ingaat en je ademhaling wordt door het ademhalen via de neus een stuk rustiger en dat is weer goed voor je geest, die hierdoor ook rustiger wordt.

Bij een mondademhaling verlies je ook warmte en vocht tot wel zo’n 42%! en dat zorgt weer voor uitdroging, ontstekingen en benauwdheid.

Zowel het in- en uitademen doe je het beste door de neus, het advies dat je tijdens sporten meestal hoort (neus in mond uit) kun je beter negeren. In- en uitademen door de neus is niet alleen goed voor de zuurstoftoevoer het voorkomt ook nog eens een verstopte neus.

Doordat je uitademt door je neus heb je ook nog eens meer weerstand wat weer zorgt voor een tragere ademhaling en een groter restvolume van lucht wat achterblijft in de longen en dat zorgt weer voor een betere en grotere longcapaciteit.

Conclusie

Dit is natuurlijk niet het hele verhaal, ik ga hier later in andere posts nog verder op in. Start maar eens met “inchecken” bij jezelf gedurende de dag om te constateren of je door je mond of je neus ademhaalt. Constateer je dat je door je mond ademhaalt, niets aan de hand, gewoon corrigeren en weer door. Je kunt er dan voor kiezen om hier wat verder in te gaan en gedurende de dag bij bepaalde bezigheden je mond af te plakken, bijvoorbeeld tijdens het stofzuigen, eten bereiden of een boek lezen. Dan kun je er aan wennen dat je mond is dichtgeplakt en kun je de volgende stap wagen. Je mond dichtplakken tijdens je slaap! Ja, tijdens je slaap dan zul je voelen wat een verschil dat maakt, tijdens je slaap en hoe je opstaat. Je hersteld hiermee de functionele ademhaling van je slaap, tijdens je slaap en gedurende de rest van je leven. Welke tape kun je gebruiken? Het meest gebruikte is myotape of wat je ook kunt doen is je mond tapen met huidvriendelijke hechtpleister, waar je voorkeur naar uitgaat.

Translate »
Open chat
Hallo 👋
Waarmee kan ik je van dienst zijn?