Skip to content
Home » Blog » NeusCheck hoe begin je met neusademen?

NeusCheck hoe begin je met neusademen?

  • by

Leuk gezegd allemaal, dat neusademen, maar hoe begin je daar nu mee of doe ik het al? Om te beginnen kun je de neuscheck doen. Is neuscheck eigenlijk een goed woord? Dat terzijde, de bedoeling van de neuscheck is dat je je bewust gaat worden van hoe je ademt.

Check hoe doe ik dat?
Zet bijvoorbeeld een reminder op je telefoon en check een keer of vier per dag hoe je ademt.
Wat doe je dan?
Leg je ene hand op je borst en je andere hand op je buik, het maakt niet uit of je staat, ligt of zit.
Check nu het liefst met je ogen dicht of je kunt voelen waar je ademt.
Adem je door je mond of je neus?
Voel je je borst of je buik bewegen tijdens het ademen?
Adem je snel of langzaam?
Hoe voel je je over het algemeen?

Heb je de check gedaan en vooral zonder te oordelen over of het nu goed of fout is?
Dan heb je nu de gelegenheid om in alle rust waar nodig correcties aan te brengen, zoals adem je door je mond, dan ga je nu rustig door je neus ademen.
Adem je via de borst, dan breng je rustig je aandacht en je adem richting je buik en overdrijf het niet door bijvoorbeeld heel erg je buik naar voren te duwen, dat hoeft helemaal niet, beter kun je wat dieper proberen adem te halen dan gaat het bijna als vanzelf. Om je aandacht wat meer focus te geven kun je bijvoorbeeld je handen op je buik leggen, zodat je je ademhaling beter kunt sturen en voelen.


Adem je snel, dan probeer je rustig wat langzamer te gaan ademen, dat lukt vooral goed als je je even helemaal op je ademhaling concentreert. Als je nu de check bij jezelf doet, hoe nu je algehele staat is, zul je waarschijnlijk merken dat je een stuk rustiger bent dan aan het begin van de neuscheck, Dat is mooi, zo heb je twee vliegen in één klap, je ademhaling is weer correct en je bent rustiger in je hoofd en dat allemaal in een paar minuten. Doe dit een paar keer per dag en je zult zien dat het steeds wat beter gaat en het mooiste voordeel aan deze check is dat je jezelf een paar rustmomentjes op de dag bezorgt en aan een betere ademhaling bent begonnen. Succes!

Het kan vooral in het begin zijn, dat het door je neus ademen helemaal niet prettig voelt, dat je het benauwd krijgt omdat je neus verstopt zit. Dit is meestal het gevolg van het feit dat je lichaam werkt volgens het principe, use it or lose it. Je bent het gewoonweg niet meer gewend, door de check te doen en zo goed als het gaat toch door de neus te ademen, zul je merken dat het snel hersteld en beter gaat. Het hele doel van de check is dat je je bewust wordt van je ademhaling in het algemeen. Tips over hoe je je neus beter openkrijgt waardoor het ademen wat makkelijker wordt zullen binnenkort hier te vinden zijn.
Kun je niet wachten dan kun je hier vast kijken.


Waarom neusademhaling beter is kun je hier lezen.

Translate »
Open chat
Hallo 👋
Waarmee kan ik je van dienst zijn?