Skip to content
Home » Blog » Ademhaling en het Zenuwstelsel en hun relatie

Ademhaling en het Zenuwstelsel en hun relatie

 • by

Ademhaling, een autonome functie die essentieel is voor het leven, is intrinsiek verbonden met ons zenuwstelsel. Deze relatie is niet alleen fundamenteel voor onze fysieke overleving, maar speelt ook een cruciale rol in onze mentale en emotionele gezondheid. In dit artikel verkennen we hoe ademhaling en het zenuwstelsel samenwerken en hoe deze kennis ons kan helpen in het beheersen van stress, angst, en zelfs het verbeteren van ons algehele welzijn.

De Basis: Ademhaling en het Zenuwstelsel

Het menselijk lichaam regelt ademhaling via het autonome zenuwstelsel, dat bestaat uit de sympatische en parasympatische systemen. Deze systemen controleren onbewust lichaamsfuncties zoals de hartslag, spijsvertering en, natuurlijk de ademhaling.

Het sympathische en parasympathische systeem zijn twee belangrijke onderdelen van het autonome zenuwstelsel in het menselijk lichaam, dat onbewust lichaamsfuncties regelt. Deze systemen spelen een cruciale rol in hoe ons lichaam reageert op stress en rust.

zenuwstelsel lichaam

Sympathisch Zenuwstelsel

Het sympathische zenuwstelsel is verantwoordelijk voor de ‘vecht-of-vlucht’ reactie van het lichaam. Deze reactie is essentieel in situaties waarin snelle actie of reactie op gevaar nodig is. Wanneer het sympathische systeem geactiveerd wordt is bij:

 1. Adrenaline Afgifte: De bijnieren geven adrenaline en noradrenaline vrij, hormonen die het lichaam voorbereiden op snelle actie.
 2. Hartslag en Bloeddruk: Er is een verhoging van de hartslag en bloeddruk om meer bloed naar de spieren en essentiële organen te pompen.
 3. Energie Productie: De stofwisseling versnelt om meer energie te produceren.
 4. Zintuiglijke Scherpte: De zintuigen worden scherper, waardoor je beter in staat bent om snel te reageren.
 5. Veranderingen in Ademhaling: De ademhaling versnelt om meer zuurstof naar de spieren te transporteren.
zenuwstelsel brein

Parasympathisch Zenuwstelsel

Het parasympathische zenuwstelsel wordt vaak beschouwd als het ‘rust en herstel’ systeem van het lichaam. Het helpt het lichaam om te kalmeren en zich te herstellen na een stressvolle gebeurtenis. Wanneer het parasympathische systeem geactiveerd wordt is bij:

 1. Verlaging van Hartslag en Bloeddruk: De hartslag en bloeddruk dalen, wat helpt om het lichaam te kalmeren en te ontspannen.
 2. Spijsvertering en Stofwisseling: Er is een verhoogde activiteit in de spijsvertering en stofwisseling, wat helpt bij de verwerking van voedsel en het opbouwen van energiereserves.
 3. Energiebehoud: Het lichaam schakelt over naar een staat van energiebehoud en herstel.
 4. Ontspanning van Spieren: Spieren ontspannen, wat leidt tot een algemeen gevoel van rust.
 5. Regelmatige Ademhaling: De ademhaling wordt dieper en regelmatiger, wat de ontspanning bevordert.

Balans tussen Sympathisch en Parasympathisch Systeem

Een gezonde balans tussen deze twee systemen is cruciaal voor ons algehele welzijn. Chronische stress kan leiden tot overactiviteit van het sympathische systeem, wat gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, hartziekten en slaapstoornissen kan veroorzaken. Aan de andere kant kan een goed functionerend parasympathisch systeem helpen bij het verminderen van stress, het bevorderen van ontspanning en het verbeteren van de slaapkwaliteit.

In het dagelijks leven kunnen praktijken zoals mindfulness, meditatie, en ademhalingsoefeningen helpen bij het activeren van het parasympathische systeem, wat leidt tot een betere stressbeheersing en een verbeterd algeheel gevoel van welzijn.

Ademhalingstechnieken

Ademhalingstechnieken kunnen doelbewust worden ingezet om het parasympathische systeem te activeren en een staat van rust en kalmte te bevorderen. Enkele voorbeelden:

 1. Diepe Buikademhaling: Deze techniek stimuleert het parasympathisch systeem, wat leidt tot een gevoel van kalmte en ontspanning.
 2. Ritmische Ademhaling: Het regelmatig maken van de ademhalingscyclus kan helpen om het zenuwstelsel te stabiliseren, stress te verminderen en mentale helderheid te verbeteren.
 3. 4-7-8 Ademhalingstechniek: Deze techniek, waarbij je vier seconden inademt, zeven seconden je adem vasthoudt en acht seconden uitademt, is effectief in het verminderen van angst en het bevorderen van slaap.
ademhaling longen

Wetenschappelijk Onderzoek

Recente studies hebben aangetoond dat regelmatige ademhalingsoefeningen positieve effecten kunnen hebben op het zenuwstelsel. Dit omvat verbeteringen in hartslagvariabiliteit (een maat voor de gezondheid van het zenuwstelsel), vermindering van symptomen van angststoornissen en een algemene verbetering van het welzijn.

Toepassingen in het Dagelijks Leven

Toepassen van ademhalingsoefeningen in het dagelijks leven kan eenvoudig zijn. Korte sessies van diepe ademhaling, zelfs gedurende een paar minuten per dag, kunnen helpen bij het reguleren van de stressreactie en het bevorderen van een gevoel van rust.

Conclusie

De relatie tussen ademhaling en het zenuwstelsel is een krachtig hulpmiddel in ons welzijnsarsenaal. Door bewust gebruik te maken van ademhalingstechnieken, kunnen we niet alleen onze fysieke gezondheid verbeteren, maar ook ons mentale en emotionele welzijn. In een wereld die vaak stressvol en overweldigend is, biedt onze ademhaling een toegankelijke en effectieve manier om innerlijke rust en balans te vinden. Wil je meer weten of zoek je begeleiding, neem dan contact op via het contactformulier of benader me via DM op instagram

Translate »
Open chat
Hallo 👋
Waarmee kan ik je van dienst zijn?